Information för ÖMC angående Covid-19

Information från ÖMC  angående COVID-19

Senast uppdaterad: 5 augusti 2021.

 

Från och med 9 augusti kommer du som kan uppvisa EU:s covidbevis / vaccinationsbevis och giltig ID-handling genomföra kurser på ÖMC utan föregående antigentest (snabbtest). I annat fall så görs ett antigentest (snabbtest) på deltagare och instruktörer innan kursstart för att upptäcka en eventuellt pågående infektion av Covid-19. Testet utfärdas på plats på ÖMC.


I överenskommelse med delar av branschens aktörer så inför ÖMC antigentest (snabbtest) inför alla kurser med start vecka 18. Det bakomliggande skälet är att trycket nu är mycket stort på att få ut alla certifikat i tid, samtidigt som oron för att bli smittad ökar så här i slutspurten innan alla fått vaccin.

Alla deltagare och instruktörer kommer därför att behöva infinna sig i god tid innan meddelad kursstart för att vi skall hinna med logistiken. Samling sker med distans utanför anvisad adress och man kommer bli inkallad löpande för provtagning. Man genomför detta som ett självtest men ÖMC kommer att övervaka provtagningen och det är viktigt att man följer de instruktioner man får på plats. Provtagning sker med en tops 2,5 cm i näsan. Provtagningen är obligatorisk för deltagande på kurs. Vid positivt svar (dvs att man skulle ha en pågående covid19-infektion) kommer ett andra test att erbjudas för att om möjligt utesluta felkällor. Om även detta andra test visar positivt svar kommer man avvisas från området med uppmaningen att ta ett PCR-test på lämplig vårdenhet. ÖMC kommer vidare rapportera händelsen till vederbörande rederi och erbjuda plats på någon av våra kursorter så fort man tillfrisknat och lämplig kurs finns tillgänglig utan extra kostnader.

ÖMC kommer utöver test fortsatt kräva symptomfrihet och att man inte träffat någon med symptom eller bevisad infektion dagarna innan kursstart.

ÖMC tar sig rätten att göra denna bedömning på plats och om man uppvisar symptom kommer man bli avvisad från kursen och ny plats kan komma att erbjudas. Social distansering och handhygien är en självklarhet och munskydd erbjuds till den som önskar. Följ löpande ÖMC instruktioner under kursen.

För er som anländer dagen innan kurs är det ytterst viktigt att inte blanda sig med någon av de övriga deltagarna innan kursstart. ÖMC erbjuder frukostpåse att ätas på rummet till de som sovit på ÖMC kurshotell natten innan kurs.

Snabbtester kommer att genomföras tillsvidare.

Endast tillsammans tar vi oss igenom denna pandemi. 

 

Tack för din medverkan!

 
 

 

För kursdeltagare

Kursverksamheten hålls igång enligt schema. Gå till kurser

ÖMC har beslutat att tillsvidare erbjuda kursplats till som mest 15 deltagare på våra externa kurser.
Notera att detta är maxantalet och att flera av våra kurser har ett lägre antal deltagare.

ÖMC efterlever strikt riktlinjer och råd ifrån våra myndigheter. Vi följer utvecklingen löpande och kommer vid behov att förändra vår nuvarande hållning.

Vi har infört försiktighetsåtgärder som förstärkta rutiner kring städ, hygien, mat/fika och praktiska övningsmoment. Vi ber dig att agera ansvarsfullt genom att komma till oss och medverka på utbildning endast om du är frisk och att du är följsam till de generella riktlinjerna från myndigheter t ex vad gäller riskområden som du kan ha besökt. Om förändring kommer vi att meddela alla inbokade via e-post samt här på hemsidan.

Deltagare som skall komma på kurs hos oss skall tänka på följande:

 • De som har symtom från hals, näsa med hosta och feber, skall INTE vara kvar på kursen eller komma till kurstillfället.
 • Ej heller varit i kontakt med någon som senaste veckan har utvecklat  COVID-19.
 • Om ni under kursen utvecklar ovannämnda symtom skall ni genast avbryta kursen och kontakta oss på 031-976590.

Deltagare som är på kurs på ÖMC skall ta hygieninformationen på största allvar:

 • Tvätta händerna ofta. Använd handdesinfektion som finns utställd.
 • Ta inte varandra i hand.
 • Hosta i armvecket.
 • Håll avstånd.

Vid praktiska övningar

Inför alla moment så är det viktigt att deltagarna tvättar/desinficerar händer. ÖMC tillhandahåller rikligt med hand och ytdesinfektion. Ni får gärna använda munskydd under utbildningar där detta är praktiskt möjligt.

Vid ombyte inför samtliga praktiska övningar så får ni endast vara max 6 st. i omklädningsrummet där distansering på 1 meter är grundregel. I dräktrummen så får ni endast vara max 3 st + instruktör. Efter omklädning så skall ni gå ut och ställa er på utsidan och vänta in övriga.

Vid kaffepauser se till att hålla avstånd och gå gärna ut och ta lite luft om vädret tillåter. Fika/smörgåsar kommer portionsförpackat.

Lunch kommer att serveras i ÖMCs lokaler med väl tilltagna utrymmen för att begränsa trängsel på allmän plats. Maten kommer portionsförpackad.

Vid de praktiska övningarna. -Brand

 • Varje deltagare får en personlig mask för varje dag som de kommer att använda. Efter avslutad kurs ligger maskerna i ett desinfektionsbad i 1 timme och sedan tvättas de ytterligare 1 gång innan de hängs upp på tork.
 • Huvor är också personliga och dessa tvättas efter varje kurs dag.

Vid de praktiska övningarna. -Personlig säkerhet.

 • Dräkterna är personliga under kurs, dessa tvättas och hängs på tork efter varje kurstillfälle
 • Huvor är också personliga och dessa tvättas efter varje kurs dag.

Vid de praktiska övningarna -Sjukvård.

 • Vid Hjärt och lungräddnings övningen visar instruktören hur man skall blåsa och göra hjärtkompressioner, deltagarna kommer BARA göra kompressioner. INTE blåsa i dockan.
 • De praktiska övningarna utgår från att deltagarna inte behöver ta eller hålla varandra.

Vi fortsätter följa utvecklingen och kommer vid behov att förändra riktlinjerna beroende på hur situationen utvecklas.