Refresh kurs

Medical Care – Fortbildning

17 500 kr exkl. moms

Denna kurs ges av och genom ett samarbete med Chalmers. Kursen vänder sig till dig som behöver förnya ditt Medical Care-certifikat. Förutom befälhavaren ska den person som är delegerad att ansvara för sjukvården ombord inneha ”certifikat som sjukvårdare”.

Certifikatet är giltigt i 5 år från utfärdandedatum. På fartyg där certifikat för sjukvårdare är ett krav, krävs även certifikatet grundläggande sjukvård.

Engelsk beteckning är Certificate of Proficiency in Medical Care. 

Läs mer på Transportstyrelsen

För att medverka på kursen Medical Care – fortbildning behöver du ha följande:

Certifikat
Godkänd Medical Care grundkurs, enligt STCW section A-V1/4 table A-V1/4-2. 

Medical Care Refresh fyra dagar är en kurs där du får ta del av föreläsningar och praktiska övningar. Innan kursstart ska du genomföra självstudier som beräknas ta cirka 15-20 timmar. Föreläsningarna och de praktiska övningarna genomför vi i institutionen för mekanik och maritima vetenskapers sjukvårdssal, campus Lindholmen. Under kursens sista dag kommer du både enskilt och i grupp få träna på utvalda patientfall, scenarioövningar. Observera att det inte ingår praktik på sjukhus.

När du är klar med kursen ska du på ett korrekt sätt kunna utföra läkemedelsordinationer och behandlingsåtgärder ombord enligt de råd och anvisningar som fås från läkare på land.

Kursen tar upp grundläggande medicinsk baskunskap som krävs enligt STCW, med innehåll som minst motsvarar de krav som ställs i Section A-V1/4 table A-V1/4-2.Kurslitteratur samt instuderingsuppgifter skickas per post cirka 3-4 veckor innan kursstart. Materialet skickas till din hemadress. 

STCW Manila A-VI/4-1, 4-2 TSFS 2013:47 bilaga 37

Utfärdande av certifikat
För att bli godkänd på kursen krävs 100 procents närvaro under alla kursdagar samt 60 procent rätt på kunskapstestet. När du är godkänd registreras detta hos Transportstyrelsen och resultatet syns i sjömansregistret. Motsvarande certifikat söker du själv ut från Transportstyrelsen. För detta tar Transportstyrelsen ut en avgift. 

Du gör själv ansökan hos Transportstyrelsens E-tjänster.

Kurstillfällen 2024

  • 8 –11 januari
  • 11–14 mars
  • 27 – 30 maj
  • 19 – 22 augusti
  • 9 – 12 December

Vanliga Frågor & Svar

Bokningar

Att boka din plats på en av våra kurser är enkelt! Besök vår kurssida och välj den kurs du är intresserad av. Vi är här för att göra din bokningsprocess så smidig som möjligt. 

För att underlätta för dig att göra ändringar i din bokning, har vi en bokningspolicy som klargör våra regler för ombokningar och avbokningar. Känn dig fri att kika där för att få all information du behöver.

För att göra betalningen smidig för dig har vi olika alternativ beroende på om du bokar privat eller som avtalskund. Om du bokar privat, kan du betala via bankgiro eller Swish innan kursstart.

Avtalskunder får en faktura efter avslutad kurs.

Kontakta oss på invoice@omc.nu så hjälper vi dig att komma igång med förmånerna som avtalskund hos oss.

Vi förstår hur frustrerande det kan vara att inte få viktig kommunikation. Kolla gärna din skräppostmapp för att vara säker på att våra mejl inte hamnat där. Om du fortfarande inte hittar dem, tveka inte att höra av dig till oss på kursbokning@omc.nu. Vi hjälper dig gärna och ser till att allt kommer på plats.

Behörighet och certifikat

Om du har frågor angående behörighetskrav rekommenderar vi att du tar kontakt med Transportstyrelsen. För att underlätta din sökning, kan du börja med att kolla i Behörighetsguiden på deras webbplats.

Om du är osäker på vilken kurs som är lämplig för dig, rekommenderar vi att du först pratar med din arbetsgivare. Om du fortfarande är osäker efter det, är Transportstyrelsen den bästa instansen att kontakta för frågor om certifikat och behörighet. Innan du ringer dem, kan det vara en bra idé att ta en titt i Behörighetsguiden för att se om du hittar den information du behöver där.

Vi förstår att det är viktigt för dig att få tillgång till ditt certifikat så snart som möjligt. Vi lägger in ditt certifikat hos Transportstyrelsen inom en vecka från kursens slut, förutsatt att alla förkunskapskrav är uppfyllda, du har blivit godkänd på kursen och att den är betald. För avtalskunder som vi fakturerar är betalning inte ett krav för att processen ska påbörjas.

Boende i samband med kurs

För att boka boende på vårt kurshotell på Öckerö, besök gärna vår bokningssida på kurshotellet Öckerö. Där kan du enkelt göra din bokning och se till att din vistelse blir bekväm och bekymmersfri.

Tyvärr, för tillfället kan vi inte erbjuda boende genom ÖMC på Rindö. Men oroa dig inte, det finns alternativ tillgängliga! I Vaxholm, cirka 10-20 minuter bort med bil och färja, finns det hotell. Dessutom finns det bed & breakfast på Rindö, bara en kort 10-minuters promenad från vår anläggning. Vi hjälper dig gärna att hitta det bästa boendet som passar dina behov och önskemål.

Inför din kurs

För att du ska vara redo inför din kurs, skickar vi dig ett mejl ungefär 10 dagar innan kursstart. Där hittar du all den information du behöver för att förbereda dig inför kursen. 

Om du inte ser mailet, kolla i din skräppostmapp.

För att säkerställa att du är redo för kursen, behöver du styrka att du uppfyller förkunskapskraven för det certifikat som kursen gäller. Du hittar all information om dessa krav på vår hemsida under respektive kurs. Dessutom inkluderar vi detaljerad information om detta i mejlet som skickas ut ungefär 10 dagar innan kursstart. Om du har några specifika frågor angående dokumentationen är du välkommen att kontakta oss. Vi finns här för att vägleda dig genom processen och se till att du känner dig trygg inför kursstarten.

Digitala förstudier - Seably

För att ge dig gott om tid att förbereda dig, får du tillgång till dina digitala förstudier ungefär 20-30 dagar innan kursstart. 

Ja, du kan komma åt och arbeta med dina digitala förstudier offline om du använder dig av Seablys App och har laddat ner kursen i appen. Men observera att du behöver en stabil internetuppkoppling för att kunna göra proven, de går inte att göra i offline-läge.

Vi förstår hur frustrerande det kan vara att stöta på problem med dina digitala förstudier. För att få hjälp, kan du enkelt kontakta Seablys support genom att använda chattrutan som du hittar på Seablys startsida.

Om du inte har fått några mejl från Seably med information om dina förstudier, kolla gärna din skräppostmapp. Om du inte hittar dem där, tveka inte att höra av dig till oss på kursbokning@omc.nu. Det kan vara så att vi har fel e-postadress för dig, och vi är här för att hjälpa till och se till att du får all nödvändig information i tid.

Om du har slutfört dina digitala förstudier men ändå inte är godkänd och kan fortsätta, se till att du har verifierat din identitet och att proven har blivit godkända. Läs mer om detta på Seablys hjälpsida

Våra utbildningar

  • Visa alla
  • Grundkurs
  • Refresh kurs
  • Kombinationskurs
  • Online kurs

Betalning & Avbokning

Detta formuläret är bara för dig som redan har en HOTELLBOKNING hos oss och vill betala din bokning eller göra en avbokning.

Du behöver tillgång till Bokningsnummer och Efternamn som angavs vid hotellbokningen.
OBS! Om du går en kurs hos oss och har gjort en hotellbokning har du fått två olika bokningsnummer. 
1. Bokningsnummer för din hotellbokning (skall användas nedan). 
2. Bokningsnummer för ditt deltagande i kursen (kan ej användas i formuläret nedan).

Vill du istället göra en hotellbokning klicka här.